Om BolagsBolaget

Pionjären inom Egenanställningar

Det hela startade tack vare ovanligt företagsamma personer i en ideell förening i Republiken Klarälvdalen, som ville hjälpa arbetslösa i norra Värmland.

Drivkraften för oss i BolagsBolaget är att alla ska kunna få hjälp att göra sin grej, oavsett om man vill driva företag eller inte. Tillsammans har vi över 20 års erfarenhet av att utveckla företag och coacha entreprenörer. Vi ser fram emot att lära känna just dig och din idé.

”Personalen är vår bästa resurs och företags-ledningens viktigaste uppgift är att hjälpa dem att lyckas. Och när personalen lyckas, går företaget bra!”

Matz och Agneta Wiking

Här är grundarnas berättelse:
Arbetslösheten var en av utmaningarna i området, men det konstaterades snart att det inte var någon brist på arbete. Folk arbetade hela tiden – ideellt, svart och hemma. Engelskan är mer korrekt i sitt ordval, ”unemployment” betyder ju att det är ont om anställningar och det gav idén till lösningen. Vi konstruerade helt enkelt en ny typ av bolag där de som vill sälja sin kompetens kan anställa sig och skapa sin försörjning utan att starta eget. Sagt och gjort, hösten 1999 inregistrerades BolagsBolaget AB och en styrelse tillsattes. Eftersom vi förstod att konceptet skulle komma att uppfattas som annorlunda frågade vi några framstående personer inom etablissemanget om de vill sitta med i styrelsen och bidra med sina erfarenheter samtidigt som de var samhällets vederhäftiga länk in i denna lite märkliga företagsmodell. Så förutom den lokala förankringen innehöll styrelsen representanter för Metall, SIF och Företagarna.

Utgångspunkten var att vi anställde personal som krävde frihet och handlingsutrymme snarare än styrning och kontroll. Som hellre tog order från kunder än från chefer. Tankemodellen är enkel: Vi tog det bästa med att vara egenföretagare och kombinerat det med anställningstryggheten. Vi kallade det för ”egenanställning” och det förutsatte ett ledarskap som sätter utvecklingen av arbetstagarna i främsta rummet. När de är lönsamma så tjänar bolaget pengar.

Det som vi trodde skulle bli ett intressant samhällsekonomiskt experiment i Ekshärad med omnejd har utvecklats till ett banbrytande bolag som haft hundratals anställda runt om i Sverige! Konceptet är ett genialiskt instrument för personlig och ekonomisk tillväxt, men samtidigt är vårt pionjärskap ett hot mot befintliga strukturer och traditionella tankemodeller.

Hösten 2001 fick vi en välkommen skatterevision, välkommen därför att vi trodde vi skulle få gratisråd av Skatteverket samtidigt som de skulle tacka oss för att vi såg till att det kom in moms och andra skatter i god tid och ordning. Men istället ville de återkalla vår F-skattsedel eftersom de ansåg att vi gav våra anställda för stort ansvar, de måste betraktas som egenföretagare. Vårt ledarskap gjorde oss följaktligen till bulvaner som skulle stoppas. Det ledde till Länsrätten som gick på Skatteverkets linje och därefter till Kammarrätten som konstaterade att vi följer skattelagstiftningen och gav BolagsBolaget rätt på alla punkter. Den sista juni 2004 kunde vi fortsätta utvecklingen av företaget efter att ha varit i kommersiell karantän under nästa två och ett halvt år – alla hejade på och tyckte att vi gjorde samhällsnytta, men avstod från att göra affärer med oss tills domen hade fallit.

Skatteprocessen var visserligen en stor påfrestning på både ekonomin och energin, men i efterhand kan vi konstatera att denna Davids kamp mot Goliat gjorde oss till ikoner inom Eldsjälssverige och BolagsBolaget betraktas idag som originalet och den mest respekterade arbetsgivaren inom självanställnings-branschen. Spänd förväntan förvandlades snabbt till stor lycka, inte bara för att vi vunnit en långdragen process mot Skatteverket utan även för att samhället ger oss och alla andra eldsjälar i Sverige en tydlig signal om att det är tillåtet att bidra till landets tillväxt.

Den friande domen innebar att vi kunde ägna oss åt det vi skulle, dvs utveckla konceptet och introducera det i näringslivet. Vi jobbar med två olika inriktningar, ”självanställning” och ”näringslivsnytta”. Alltså dels plattformen för individuella affärsidéer och dels förnyelse av näringslivet. Bland annat har vi utbildat ett antal organisationer runt om i Sverige i hur man startar och driver ett BB-koncept och även utomlands finns det ett intresse för vår samhällsekonomiska innovation.

Nyheter
171109
Företagarmässa i Kristinehamn

På Företagssalongen i Kristinehamn höll Anders Halvarsson föreläsningen: ”Egenanställd – en företagsform för dig med rätt inställning utan om ...

Läs mer >
170901
Nytt varumärke, ny logotyp

BolagsBolaget grundades av Bengt Gustavsson och förvärvades av Agneta och Matz Wiking i mars 2017. BolagsBolaget är ett dotterbolag i Stäudd Holding ...

Läs mer >
BolagsBolaget - Ny logotyp